VHG  |  Ondernemer  |  Nieuws  |  Artikel

Skip Navigation Linksdefault

"Voor ondernemers in het groen"

870797bc-b55d-4a1c-9986-1b3857568dbb

VHG Nieuws

Nieuws en actualiteiten. Blijf op de hoogte van alle relevante thema's.

Onboarding, wat is het en waarom is het belangrijk?

wo 14 feb 2024

​Onboarding is een term die je steeds vaker hoort. Het is het proces waarmee je ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen in het bedrijf, team en natuurlijk ook de functie. Een goed onboardingsproces (of inwerkprogramma) heeft vele voordelen. 

Een nieuwe medewerker voelt zich welkom en leert gelijk de cultuur en de werkwijzen van het bedrijf kennen. Hij of zij voelt zich snel verbonden met je bedrijf. Dit zorgt voor loyale en betrokken medewerkers, die met plezier bij het bedrijf werken. 

Een goede onboarding heeft veel voordelen:
  • Door de juiste aandacht voor de nieuwe medewerker voelt hij/zij zich welkom en krijgt gelijk een goede eerste indruk van het bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat 91% van de medewerkers zich betrokken voelt bij het bedrijf na het doorlopen van een onboardingprogramma. 
  • Een goede onboarding helpt het bedrijf én de medewerker om te ontdekken of hij/zij goed bij de bedrijfscultuur past.  80% van de nieuwe medewerkers blijft voor een langere periode bij een bedrijf met een sterk onboardingprogramma werken.
  • De goede begeleiding van nieuwe medewerkers naar hun functie, vermindert stress en onzekerheid en verhoogt de betrokkenheid en motivatie. 
  • Een goed onboardingproces versterkt de reputatie van je bedrijf als goede werkgever. 

Onderdelen van een onboardingprogramma

Een onboardingprogramma is meer dan alleen het inwerken van een nieuwe medewerker. Daarom heeft het ook meer onderdelen: 

Vooraf: Je begint al met onboarding voor de eerste werkdag. Dit is deels heel praktisch: wat heeft iemand nodig om op zijn eerste dag gelijk te kunnen starten? Telefoon, werkkleding, PBM’s, telefoon, toegang tot programma’s, etc. Maar ook: wat moet je juridisch geregeld hebben? Check bijvoorbeeld de verschillende arbeidsovereenkomsten die VHG biedt. Dit is ook de fase waarin je iemand welkom heet, bijvoorbeeld met een persoonlijk kaartje. 

De eerste dag: Op de eerste dag (week) neem je iemand echt mee in je bedrijf. Denk aan een rondleiding en kennismaken met collega’s op kantoor en in de uitvoering, maar wellicht ook grote opdrachtgevers waar jullie regelmatig voor werken (afhankelijk van de functie). Vaak zie je dat bedrijven ervoor kiezen voor een vast aanspreekpunt voor vragen over de functie en de organisatie.

Ontwikkeling: In de eerste drie maanden van de nieuwe medewerker is er veel aandacht nodig voor training en ondersteuning van de nieuwe medewerker. Wat moet iemand kunnen of weten om de functie echt goed te doen? Je kijkt hierbij ook naar de medewerker: wat zijn iemands sterke kanten, wat wil iemand nog ontwikkelen? 

Integratie: Na drie maanden heeft iemand de meeste dingen een keer meegemaakt en voelt hij/zij zich thuis op de nieuwe plek. Daar stoppen veel bedrijven met de onboarding. Dat is een jammer, want ook bij medewerkers die langer dan drie maanden bij jouw bedrijf werken blijft het belangrijk om te evalueren en waar nodig bij te sturen. Dit kan door gesprekken met de leidinggevende.​

Gerelateerde tags

Personeel

Naar alle nieuws

VHG - Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners

Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
T 085 330 77 00
E info@vhg.org

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Direct inschrijven voor de nieuwsbrief